
 
 
 
 
 

 
 
 

Executive Branch Ethics Commission 
ADVISORY OPINION 07-10 

May 10, 2007 
 

 
RE:  Is KRS Chapter 11A, the Executive Branch Code of Ethics, 

applicable to the Louisville Arena Authority? 
 
 DECISION: Yes. 

 
 
 This opinion is issued in response to your March 20 and March 30, 2007 requests for an 
advisory opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This 
matter was reviewed at the May 10, 2007 meeting of the Commission and the following opinion 
is issued.   
 
 You provide the relevant facts as follows.  You represent the Louisville Arena Authority, 
Inc. ( the “Authority”), concerning the application of the Executive Branch Code of Ethics, KRS 
11A.001, et. seq., and the statutory language found in the 2006-2008 Kentucky Biennial Budget 
Bill text of House Bill 380, to same.  The Authority seeks to fully comply with any and all 
obligations lawfully imposed upon it by the Kentucky General Assembly through the text in 
House Bill 380, which states, “The provisions of KRS Chapter 11A shall apply to the 
Authority’s directors, officers, and management and policymaking employees.”  You believe that 
such compliance would include financial disclosure filings imposed by KRS 11A.050, and due 
April 15, 2007.   
 
 You ask the Commission for an advisory opinion as to what provisions of KRS Chapter 
11A, if not the entirety thereof, is imposed upon the Authority and its volunteer board of 
directors, and whether the review and enforcement thereof is imposed upon the Executive 
Branch Ethics Commission, by way of House Bill 380.  You seek clarification as to whether 
“agency” as defined in KRS 11A.010(10) addresses only entities otherwise contained within the 
executive branch of state government.  You also ask for the Commission’s interpretation of KRS 
11A.015, concerning agencies exempt from KRS Chapter 11A when a law or administrative 
regulation creates a separate agency code of ethics, and the provision’s relevance to the 
Authority. 
 
 You further ask whether you, as the outside general counsel for the Authority, and any 
other attorneys, outside (non-employee) accountants, etc…for the Authority need to file a 
statement of financial disclosure with the Commission.  You are not a member of the board of 
directors, nor are you an officer or employee of the Authority.  You are engaged by the Authority  
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through your law firm, with your representation continuing at the convenience of the Authority’s 
directors.   
 
 The Finance and Administration Cabinet, Office of Statewide Accounting, researched 
and reviewed the Authority to determine whether the entity is a component unit of the 
Commonwealth of Kentucky for financial reporting purposes.   The Office of Statewide 
Accounting determined that although the Authority is not a component unit of the 
Commonwealth for financial reporting purposes, it is a related organization that will require 
disclosure in the notes of the statewide annual financial report.  Thus, based on that analysis, the 
Commission does not believe that the Authority is an executive branch “agency” of state 
government, as defined in KRS 11A.010(10) below; 
 
 (10) "Agency" means every state office, cabinet, department, board, commission, 

public corporation, or authority in the executive branch of state government. A public 
servant is employed by the agency by which his appointing authority is employed, unless 
his agency is attached to the appointing authority's agency for administrative purposes 
only, or unless the agency's characteristics are of a separate independent nature distinct 
from the appointing authority and it is considered an agency on its own, such as an 
independent department; (emphasis added). 

 
 Whereas the ethical requirements contained in KRS Chapter 11A are generally applicable 
only to “public servants” in the executive branch as defined below, the 2006-2008 Kentucky 
Biennial Budget Bill (House Bill 380) extends the ethical requirements of the code of ethics in 
KRS Chapter 11A for “public servants” to also include directors, officers, and management and 
policymaking employees of the Authority.  Pursuant to Section 15 of the Kentucky Constitution 
and existing case law, e.g.,  Armstrong v. Collins, (Ky. 1986) 709 S.W.2d 437, the General 
Assembly may suspend or modify existing statutes in a budget bill.  Thus, the Commission 
believes that even though the Authority is not an executive branch agency, the members of its 
board of directors are required to comply with the provisions contained in KRS Chapter 11A 
applicable to public servants concerning certain conduct, abstention on official decisions, 
prohibited acts, acceptance of gifts, and financial disclosure so long as the 2006-2008 Budget 
remains in effect.  
 
 KRS 11A.010 defines “public servant” and “officer” as provided below: 
 (9) “Public servants” means: 
  (a) The Governor; 
  (b) The Lieutenant Governor; 
  (c) The Secretary of State; 
  (d) The Attorney General; 
  (e) The Treasurer; 
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  (f) The Commissioner of Agriculture; 
  (g) The Auditor of Public Accounts; and 
  (h) All employees in the executive branch including officers as 

defined in subsection (7) of this section and merit employees; 
 
 (7) "Officer" means all major management personnel in the executive branch 

of state government, including the secretary of the cabinet, the Governor's chief 
executive officers, cabinet secretaries, deputy cabinet secretaries, general 
counsels, commissioners, deputy commissioners, executive directors, principal 
assistants, division directors, members and full-time chief administrative officers 
of the Parole Board, Board of Tax Appeals, Board of Claims, Kentucky 
Retirement Systems board of trustees, Public Service Commission, Worker's 
Compensation Board and its administrative law judges, the Kentucky 
Occupational Safety and Health Review Commission, the Kentucky Board of 
Education, the Council on Postsecondary Education, and any person who holds a 
personal service contract to perform on a full-time basis for a period of time not 
less than six (6) months a function of any position listed in this subsection; 

 
 In order to fully comply with the requirements imposed by the 2006-2008 budget bill, the 
board of directors for the Authority, who are considered by the Commission to be major 
management personnel and thus “officers” as defined above, must file with the Commission 
annual statements of financial disclosure.  Despite the fact that “officer” is defined as major 
management personnel within the “executive branch” of state government, again the 
Commission believes that the language of the biennial budget bill applying the code of ethics to 
the Authority directors modifies the statutory language contained in this definition, at least for 
the current biennium.     
 
 Given that you, as outside general counsel, are not a director, officer, or employee of the 
Authority, but rather represent the Authority through an engagement letter with your law firm, 
you are not subject to the provisions of KRS Chapter 11A, nor required to file with the 
Commission a statement of financial disclosure.  In the same way, any other outside 
professionals hired on a contractual or agreement basis to provide services for the Authority, but 
who are not employees of the authority, are not subject to KRS Chapter 11A, nor required to file 
with the Commission a statement of financial disclosure.   
 
 Further, as KRS 11A.080 authorizes the Commission to investigate any alleged violation 
of KRS Chapter 11A, and the biennial budget bill makes the Authority’s directors and others 
subject to KRS Chapter 11A, the Commission thus is empowered to investigate any matter 
brought to its attention involving a potential violation of KRS Chapter 11A by a director, officer, 
or management  
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or policymaking employee of the Authority, and also to initiate administrative charges if 
probable cause of a violation is found. 
  
 Regarding the Commission’s interpretation of KRS 11A.015, stated below, the 
Commission believes that this statute exempts a public servant employed by an “executive 
branch” agency within state government from the provisions of KRS Chapter 11A if the agency 
by which the public servant is employed is directed by statute to create a separate code of ethics 
for the agency through statute or administrative regulation.   It does not appear that the Authority 
has been granted an exemption under this provision as no statutory language exists authorizing 
the Authority to create its own code of ethics through statute or administrative regulation.   

KRS 11A.015 provides: 

An agency that is directed by statute to adopt a code of ethics shall be exempt 
from KRS Chapter 11A upon the effective date of an Act of the General 
Assembly creating the agency's code of ethics or upon the effective date of an 
administrative regulation that creates the agency's code of ethics. 

 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
      __________________________________________ 
      By Vice Chair: Cynthia C. Stone 
 
  
 


